Ιλισσός Α΄: Ο Ιλισσός στην πορεία του χρόνου – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος & Martin Baldwin-Edwards
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την σειρά τεκμηριογραφημάτων:
«ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ».
Μέρος A΄
Ιστορική προσέγγιση πριν την επιτόπια έρευνα:
«Ο ΙΛΙΣΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Από τον ιερό ποταμό στον υπόγειο αγωγό».
Ομιλητές
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων".
MARTIN BALDWIN-EDWARDS, Συλλέκτης, π. διευθυντής Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η παρουσίαση εντάχθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.
Πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, κατά την διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου, στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου Αθηνών.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος και ο Martin Baldwin-Edwards παρουσιάζουν την κοινωνική ιστορία του αθηναϊκού ποταμού: το πώς δηλαδή οι άνθρωποι και η πόλη της Αθήνας τον αντιμετώπισαν τον Ιλισσό και πώς αυτός μετεξελίχθηκε δια μέσου των αιώνων από ιερό ποτάμι σε υπόγειο αγωγό.
Τα σχετικά τεκμήρια: ιστορικοί χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα προέρχονται από το ηλεκτρονικό αρχείο του Martin Balwin-Edwards.
Επιπλέον κείμενα και πίνακες ζωγραφικής από το αρχείο του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου, δημιουργού του δικτυοτόπου ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ.
Ιστορικές περιόδοι και θέματα:
Αρχαιότητα: Ιερός ποταμός – γεμάτος ιερά, ναούς και φυσική ομορφιά.
Ρωμαϊκή περίοδος: Βασική ανακατασκευή, τίποτα το νέο, αλλά ακόμα ο ποταμός διατηρεί την ιερότητά του.
Βυζαντινή περίοδος: Εγκατάλειψη – Η Αθήνα απλά ένα χωριό.
Οθωμανική περίοδος: Μεγάλη καταστροφή.
Σύγχρονη εποχή: Από τις ταβέρνες και τις όμορφες διαδρομές μέχρι την ταφή του Ιλισού.
Μέλλον: Στόχοι και προτάσεις – ένας νέος τρόπος σκέψης για το αθηναϊκό τοπίο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
είναι Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ασκεί το επιτήδευμα από το 2006 ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Το 2006 ήταν συνιδρυτής της ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, και σήμερα επί κεφαλής της. Από το 2015 είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων.
Διατελεί, επίσης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ.
Έχει μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων, ειδικά της Αττικής και πλέον δραστηριοποιείται ακτιβιστικά για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ρέματα και την ορθή διαχείριση και αντιμετώπισή τους.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνών, ειδικά για τα ρέματα στο διαδίκτυο και κυρίως για τον Ιλισσό.
Ο MARTIN BALDWIN-EDWARDS είναι ένας Βρετανός συλλέκτης που ζει στην Αθήνα.
Είναι πρώην διευθυντής του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Παντείου της Αθήνας. Σύμβουλος εμπειρογνωμόνων στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) στην Βιέννη και εμπειρογνώμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG Migration/Home and the Research Executive Agency.
Είναι ερασιτέχνης συλλέκτης παλαιών χαρτών, καρτ-ποστάλ, φωτογραφιών και βιβλίων που σχετίζονται με την Ελλάδα, εστιάζοντας κυρίως στην Αθήνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «χαμένη κληρονομιά» της Αθήνας - κοινωνικά σημαντικά πράγματα (όπως ο ποταμός Ιλισός) των οποίων οι μνήμες διατηρούνται, κυρίως, μέσω φωτογραφιών και άλλων ιστορικών αρχείων.
Δείτε την συλλογή φωτογραφιών για τον Ιλισσό από το ηλεκτρονικό αρχείο του κου Martin Balwin-Edwards: https://www.flickr.com/photos/athens_...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εικόνα τίτλων παρουσίασης: «Ο Ναός του Ολυμπίου Διός και ο Ιλισσός ποταμός», 1819.
Πίνακας του Ιρλανδού ζωγράφου, λογίου και περιηγητή Edward Dodwell (1767 - 1832).
Γενική άποψη των Αθηνών με τον Ιλισσό στην θέση της πηγής Καλλιρρόης με τον υπάρχοντα και σήμερα Ναΐσκο της Αγίας Φωτεινής.
Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τον Σεπτέμβριο 1805 από τον Ε. Dodwell, όπως λέει ο ίδιος, μετά από μια νεροποντή που άρχισε στις 4 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1805 και κράτησε 26 ώρες.
Δημοσιεύτηκε στον δεύτερο τόμο του βιβλίο του «Μια κλασική και τοπογραφική περιήγηση ανά την Ελλάδα κατά τα έτη 1801, 1805 και 1806» (A Classical and Topographical Tour through Greece during the Years 1801, 1805, and 1806) που εξεδόθη το 1819, στο Λονδίνο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: https://www.fryktories.net