«Η Συμβολή των Ιώνων Προσωκρατικών Φιλοσόφων στην επιστημονική και ηθική-κοινωνική εξέλιξη της ανθρωπίνης κοινωνίας.» Κωνσταντίνος Νιάρχος

2025-07-09

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα:
ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΣ ΠΑΡΑ ΤΩι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩι ΑΘΗΝΩΝ 2024-2025.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
Θέμα: «Η Συμβολή των Ιώνων Προσωκρατικών Φιλοσόφων στην επιστημονική και ηθική-κοινωνική εξέλιξη της ανθρωπίνης κοινωνίας.»

Ομιλητής : Κωνσταντίνος Νιάρχος
Καθηγητής φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το σεμινάριο έλαβε χώρα στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
"Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.)
Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
Φιλολογικός Σύλλογος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Οι Ίωνες Προσωκρατικοί φιλόσοφοι, όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της δυτικής φιλοσοφίας και επιστήμης.
Εισήγαγαν την αναζήτηση της αρχής (αρχή) των πάντων, προτείνοντας φυσικές εξηγήσεις για τον κόσμο, αντί για μυθολογικές.
Η μέθοδός τους βασιζόταν στην παρατήρηση και τη λογική, θέτοντας τις βάσεις για την επιστημονική σκέψη

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ομιλητή
Ο καθηγητής κος Κωνσταντίνος Νιάρχος Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Πατρώα Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.
Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King's College, London) και αργότερα έλαβε με άριστα το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων.
Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης».
Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά.
Ενδεικτικό συγγραφικό έργο: "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον", Συμμετρία, 2009.
"Αρχαία ελληνική φιλοσοφία", Συμμετρία, 2008.
"Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία", Συμμετρία, 2004.
"Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση", Συμμετρία, 2003.
"Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον", Καρδαμίτσα, 1996. "Φιλοσοφείν", Ιδιωτική Έκδοση, 1996. "Πλάτωνος Θεαίτητος", Καρδαμίτσα, 1991.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γ. Νιάρχο καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
Θερμές ευχαριστίες στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και στον Πρόεδρο αυτού κο Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο καθώς και σε όλο το προσωπικό για την τεχνική διευκόλυνση.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: https://www.fryktories.net