Φθιώτιδα: Συλλήψεις για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Tρία άτομα, ηλικίας 41, 50 και 63 ετών, συνελήφθησαν σε περιοχές του νομού Φθιώτιδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και οπλοκατοχή.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση υπόθεσης για παράνομες ανασκαφές εντός αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην περιοχή Μελιταίας Φθιώτιδας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα τρία άτομα, τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, από το 2013 προέβαιναν συστηματικά σε αγορές αρχαιοτήτων καθώς και σε ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα αρχαία αντικείμενα τα οποία επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αρχαία κινητά μνημεία:

-Ένας κορμός μαρμάρινου ανδρικού αγάλματος με τμήμα ενδύματος, σωζόμενος έως το μέσο περίπου των κάτω άκρων, της ύστερης Κλασικής-Ελληνιστικής περιόδου (478–323 π.Χ.), μήκους 71 εκ., εξαιρετικά μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

-Ένα συνανήκον τμήμα (πόδι με τμήμα ενδύματος) του ανωτέρω αγάλματος.

-Ένα συνανήκον τμήμα (χέρι που κρατά βρέφος και τμήμα ενδύματος) του ανωτέρω αγάλματος.

-Ένα χάλκινο σύμπλεγμα τεσσάρων μορφών που χορεύουν σε κύκλο, Ύστερης Γεωμετρικής-Αρχαϊκής περιόδου (1100-750 π.Χ.), ύψους 19 εκ., ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Βρέθηκαν επίσης εννιά αρχαία νομίσματα κλασικής, ελληνιστικής, περιόδου, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ένα χάλκινο τμήμα λογχοειδούς αντικειμένου, ένα χάλκινο πόδι-εξάρτημα αρχαϊκού αγαλματίδιου, ένα τμήμα από λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος και μία πήλινη αγνύθα (υφαντικό βάρος) ενσφράγιστη, αρτόσχημη.

Οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, λόγω της σπουδαιότητας και της ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τους, θα παραδοθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ εκτιμάται ότι η χρηματική αξία τους ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ
http://www.archaiologia.gr/blog/2016/02/29/%CF%86%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF/